Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ & ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ

ioanna | 8:57 π.μ. | 0 σχόλια

 
 
 
 
κ.κ. Τιμόθεος: "Η Ιερά μας Μητρόπολη είναι αγιοτόκος περιοχή, με πολλούς, καλούς και ευσεβείς κατοίκους"
-"Ευλογία Θεού η παρουσία του Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλου στην Επισκοπική ζωή μου" -"Όραμά μου είναι ότι περισσότερο πνευματικό και ωφέλιμο να αναπτυχθεί, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην Μητρόπολή μας"
Tα γραφεία της εφημερίδας "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" της Καρδίτσας επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 09-12-2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Εκδότη- Δ/ντή της εφημερίδας κ. Ευάγγελο Λέμα και έδωσε την ευλογία του και τις ευχές του τόσο προς τον κ. Ε. Λέμα, όσο και προς τους εργαζομένους της εφημερίδας, για τις άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων.
Ακολούθως ο κ.κ. Τιμόθεος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη προς τον Εκδότη της "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ" κ. Ευάγγελο Λέμα, μιλώντας για το όραμα που έχει για την Ιερά μας Μητρόπολη, την εικόνα που έχει σχηματίσει για την πόλη και τους κατοίκους της, τους πέντε μήνες που βρίσκεται στο "τιμόνι" της Τοπικής Εκκλησίας, για την αγαστή -ευλογημένη τη χαρακτηρίζει - συνεργασία που έχει με τον αγαπητό μας πρ. Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Κύριλλο, για το πνευματικό & φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει η Μητρόπολη Θεσ/δος & Φαν/λων και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, που πραγματικά θα βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να καταλάβουν μέσα από τις απαντήσεις που δίνονται, ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τιμόθεος είναι ένας Άξιος Ιεράρχης, με σεμνότητα, ταπεινότητα και μεγάλη διάθεση προσφοράς στον τόπο μας.
Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ.κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΣΤΗΝ "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε συμπληρώνετε πέντε μήνες στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τι καλό ή αρνητικό βρήκατε στη Μητρόπολή μας; Ποια ήταν η πρώτη εικόνα και εντύπωση που αποκομίσατε τότε και ποια είναι η σημερινή εικόνα που έχετε για την πόλη και τους κατοίκους της.
κ.Τιμόθεος:  Με τη βοήθεια του Θεού, ναι όντως, συμπληρώνω 5 μήνες ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Οπου πάει ο άνθρωπος όταν τον στέλνει ο Θεός και εγώ σας διαβεβαιώ, ότι έτσι το έχω εκλάβει, ότι εδώ με έστειλε ο Θεός, δια στόματος της Εκκλησίας, της Ιεραρχίας δηλαδή της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δεν μπορώ ακόμη να αποτιμήσω εάν βρήκα καλά ή αρνητικά πράγματα. Είναι μια πολύ ωραία Μητρόπολις, αγιοτόκος περιοχή, με πολλούς και καλούς και ευσεβείς κατοίκους, διότι πράγματι ενθουσιάζομαι σε κάθε μου επίσκεψη στους ναούς μας, στις εορτές μας, στα πανηγύρια μας, για την αγάπη του κόσμου ως προς το πρόσωπό μου και κυρίως για την πίστη των ανθρώπων.
Οι άνθρωποι και όπως διαχειριζόμαστε τα πράγματα όλοι μας γενικώς, και οι προηγούμενοι και εμείς σήμερα και οι απερχόμενοι, πάντοτε θα έχουμε και θετικά αποτελέσματα και αρνητικά. Στο χέρι λοιπόν των ανθρώπων είναι να στοχεύσουμε πώς μπορούμε καλύτερα, όλοι μαζί, να συνεργαστούμε, ώστε εάν υπάρχει κάτι αρνητικό να το διορθώσουμε και να το φτιάξουμε και ότι υπάρχει καλό να το συνεχίσουμε και να το επεκτείνουμε για το καλό της Τοπικής μας Εκκλησίας, δηλαδή του πιστού λαού, που κατοικεί αυτή την περιοχή και ως εκ τούτου η πόλη και της Καρδίτσας, αλλά και των υπόλοιπων τόπων της Μητροπόλεώς μας, είναι γεμάτη από τόσο σπουδαία πράγματα και τόσες φυσικές ομορφιές, που πράγματι μου δίνουν δύναμη, με τη χάρη του Θεού, να συνεχίσω αυτό το έργο που η Εκκλησία μου έδωσε.
....................................
Ερώτηση: Είχατε την τύχη να συνεργαστείτε τόσο με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όσο και μετέπειτα με το νυν Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Πώς θα χαρακτηρίζατε τους δύο αυτούς θρησκευτικούς ηγέτες;
κ.Τιμόθεος:  Η χάρις του Θεού μου έδωσε τη δυνατότητα και την ευλογία να συνεργαστώ βεβαίως με το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο σε πολλές επιτελικές θέσεις, αλλά κυρίως εις την θέσιν του εκπροσώπου τύπου του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, πράγμα το οποίο βέβαια το συνέχισε ο νυν Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όσον αφορά για μένα και το αύξησε κιόλας, διότι με έκανε και Προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου και Εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και άλλες διακονίες μέσα στο Συνοδικό Μέγαρο. Θα πρέπει να πούμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα χαρίσματά του, τα οποία τα παίρνει ο Χριστός αφού του τα έδωσε δια της Εκκλησίας, για να είναι ωφέλιμος εις την ζωή του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδωσε το δικό του στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Άνοιξε την Εκκλησία, έδωσε αυτό το πράγμα που τότε η εποχή το είχε απαίτηση και ήταν ανάγκη. Μετά από μια μακροχρόνια διαποίμανση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον πολυτάλαντο και σοφό εκείνο Ιεράρχη τον Σεραφείμ, ο οποίος κατάγεται και από την ευλογημένη μας Μητρόπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδωσε ένα νέο άνοιγμα στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία. Ο Θεός μέχρι τότε τον ήθελε και έτσι πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας λειτουργούμε, μέσα στην διακονία που μας αναθέτει ο Χριστός δια της Εκκλησίας.
Είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι μέχρι εκεί που επιτελούμε τον σκοπό μας.
Τώρα με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έχει ανοίξει μια άλλη σελίδα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχει η νηφαλιότητα, υπάρχει ένας σωστός και διακριτικός χειρισμός των πραγμάτων της Εκκλησίας, αλλά και της κοινωνίας -γιατί αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα-και υπάρχει και ο Θεός, ο οποίος κατευθύνει τη ζωή της Εκκλησίας, επιλέγει τα πρόσωπα τα οποία στην κάθε χρονική περίοδο θα είναι ωφέλιμα για να μπορέσει «το σκάφος» της Εκκλησίας να προχωρά και να μην κλειδωνίζεται.
Ως εκ τούτου και η θέσις η δική μου, αλλά νομίζω και οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου, είναι δύσκολο να πούμε τί είναι προτιμότερο, τί είναι καλύτερο. Ο κάθε άνθρωπος με τα χαρίσματά του, όπως τον προίκισε ο Θεός, καλείται να εργαστεί για να προχωρήσει αυτό «το σκάφος» που λέγεται Εκκλησία.
..................................
Ερώτηση:  - Τι είναι αυτό που μπορεί αποτελεσματικά να υπερασπίσει τον ίδιο τον Θεσμό της Εκκλησίας, έναντι όσων την κατηγορούν για «υποκρισία» εξαιτίας παραδειγμάτων ιερωμένων και κυρίως αγάμων κληρικών , που προκαλούν βάναυσα το κοινό αίσθημα, με «ηθικές παρεκτροπές» ώστε να γενικεύεται η κατακραυγή εναντίον «της Εκκλησίας»;
κ.Τιμόθεος:  Η Εκκλησία είναι Θεοίδρυτος οργανισμός. Ως εκ τούτου δεν έχει ανάγκη να την υπερασπιστεί κανείς. Ενας σύγχρονος θεολόγος έλεγε ότι ευτυχώς η Εκκλησία είναι ένας Θεανθρώπινος οργανισμός, γιατί αν δεν ήταν θεανθρώπινος θα είχε διαλυθεί. Εχει λοιπόν το Θεϊκό στοιχείο, το οποίον Θεϊκό στοιχείο μέσα της εξαγιάζει τη ζωή της, την ζωή των ανθρώπων και τη ζωή των κληρικών. Βεβαίως σε κάθε εποχή έχουμε κληρικούς, ιερωμένους, οι οποίοι δεν επιτελούν σωστά το έργο τους και τη διακονία τους, αυτό το οποίον δηλαδή η Εκκλησία τους παρέδωσε στα χέρια τους για να εργαστούν σαν τάλαντο και να το αυξήσουν και να καρποφορήσουν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά είναι ανάξιοι αυτής της αποστολής εξαιτίας κάποιων γεγονότων που δεν προσέχουν στη ζωή τους. Η Εκκλησία από αυτές τις καταστάσεις παραμένει αλόβητη, γιατί έχει το Θεϊκό της κομμάτι, το οποίο ξεπερνάει τις ανθρώπινες ατέλειες, μικρότητες και δυσκολίες. Εναπόκειται σε μας να έχουμε την πνευματική δύναμη και να προχωρήσουμε πέρα από αυτά. Βεβαίως, ένας τέτοιος κληρικός ο οποίος δημιουργεί σκανδαλισμό και προσκόμματα μέσα στο σώμα της Εκκλησίας, αποβάλλεται και πρέπει να αποβάλλεται, αλλά η Εκκλησία προχωράει αλόβητη, γιατί δεν στέκεται στα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες και τις ατέλειες, αλλά προχωράει με μια πορεία δυναμική θα έλεγα, για την πραγμάτωση της Βασιλείας του Θεού μέσα εις τον κόσμο που είναι η ένωση μας με το Χριστό.
..................................
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε κ. Τιμόθεε, η συνύπαρξή σας με τον αγαπητό μας πρ. Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Κύριλλο, αυτούς τους μήνες, δείχνει ότι υπάρχει μία άψογη σχέση, πατέρα και υιού, όπως την χαρακτηρίσατε εξαρχής ότι θα είναι.
Πραγματικά η γεμάτη σεβασμό και αγάπη συμπεριφορά σας προς τον κ. Κύριλλο, δείχνει έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και οφείλουμε να σας πούμε ότι αυτή η στάση σας συζητείται με τα πλέον κολακευτικά σχόλια από τους Καρδιτσιώτες.
Εσείς τί έχετε να πείτε για αυτή τη συνύπαρξη;
κ.Τιμόθεος:  Η συνύπαρξή μου με τον πολυσέβαστό μου Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλο αυτούς τους μήνες, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από αυτό που πρέπει να είναι, δηλαδή ο πλήρης σεβασμός ολοκλήρου της Τοπικής μας Εκκλησίας, του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού, εις το πρόσωπο αυτού του πολυσεβάστου και ευλογημένου και χαριτωμένου και εξαγιασμένου από την ασθένειά του, προσώπου, του Μητροπολίτη Κυρίλλου. Ως εκ τούτου εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο από αυτό το οποίο κάνω και αυτό το οποίο φωνάζει ο Κλήρος και ο λαός αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπέρ αυτού του αγιασμένου προσώπου. Και βέβαια, εκτός όλων αυτών από τα οποία και νομίζω ότι είναι γνωστά και αποδεκτά πλήρως, γιατί όλος ο λαός της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας αυτό ζητάει και στο πρόσωπό του αυτό βλέπει, εκτός όλων αυτών-για μένα προσωπικά- είναι μια ευλογία το ότι συνυπάρχω στο ίδιο Επισκοπείο και στο ίδιο γραφείο μ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος δαπάνησε πλέον των 50 ετών της ζωής του και της Ιερατικής του και Αρχιερατικής του διακονίας σ’ αυτόν τον τόπο, να είναι μαζί μου, να με ακούει, να με συμβουλεύει, να τον ρωτώ, να χαίρομαι τη συναναστροφή μαζί του, όσο αυτή είναι εφικτή, να τον υπηρετώ - γιατί όχι, με όλη μου την καλή διάθεση το κάνω- όπως και όλοι οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Μητροπόλεώς μας και δεν θα μπορούσα να πω τίποτε άλλο, αλλά να το δεχτώ ως ευλογία Θεού την παρουσία του στην Επισκοπική ζωή μου που βρίσκομαι σ’ αυτή την πόλη και στην Ιερά Μητρόπολη. Ξέρετε, μια παροιμία λέει ότι "οι νέοι χωρίς τους μεγάλους δεν μπορούν να περπατήσουν, αλλά και οι μεγάλοι χωρίς τους νέους δεν μπορούν να τρέξουν". Λοιπόν, εδώ γίνεται αυτό το πράγμα και ενώνονται αυτά τα πράγματα, η σοφία, η γνώση και η εμπειρία αυτού του ανθρώπου, με την διάθεση που πρέπει να έχω εγώ, ως νέος Επίσκοπος αυτής της Μητροπόλεως, ώστε να μπορεί το έργο της Εκκλησίας και της Τοπικής μας Εκκλησίας ιδιαίτερα, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.
............................................
Ερώτηση: Ποιά είναι η συνεργασία σας με τους τοπικούς φορείς και οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις σας;
κ. Τιμόθεος:  Η συνεργασία μου με τους τοπικούς φορείς του Νομού μας, αλλά και του Νομού Λαρίσης, αφού η επαρχία των Φαρσάλων ανήκει στο Νομό Λάρισας, -δοξάζω το Θεό μέχρι στιγμής- είναι πάρα πολύ καλή, οι εντυπώσεις μου είναι άριστες από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά και το λέγω έτσι με δοξολογία και ευγνωμοσύνη στο Θεό, αλλά και σ’ αυτούς και σε κάθε έναν ξεχωριστά, στον Περιφερειάρχη, στον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο της Καρδίτσας, αλλά και τους Δημάρχους των υπολοίπων Δήμων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, αλλά και σε όλους τους άλλους που ασκούν μια δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια διακονία στον Νομό μας και στην Περιφέρεια μας, είναι συγκινητική. Ειλικρινώς το τηλέφωνο σηκώνω να ζητήσω κάτι και οι άνθρωποι τρέχουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επιθυμία μου και ειλικρινώς εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό το αγκάλιασμα, το οποίο έτυχα από όλους αυτούς τους ανθρώπους και την διάθεση την οποία έχουν έναντι πρώτα της Τοπικής μας Μητροπόλεως, αλλά και εμού προσωπικά να συνεργαστούμε για όλα αυτά, τα οποία πρέπει να συνεργαστούμε στον τόπο μας.
...........................
Eρώτηση: Σεβασμιώτατε, είστε από τα νεότερα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που όμως γνωρίζουν να τηρούν ένα μέτρο στις δημόσιες παρεμβάσεις. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το πώς κρίνετε ότι, ο λόγος της Εκκλησίας μπορεί να ξαναβρεί την χαμένη του απήχηση σε μια κοινωνία απογοητευμένη από τους θεσμούς. Είναι στα καθήκοντα των Ιεραρχών να διατυπώνουν δημόσια την άποψή τους για θέματα της ζωής όλων μας ή πρέπει μόνο να «περιοριστούν στα του οίκου τους», όπως συχνά και πολύ δεικτικά, συστήνουν στην Εκκλησία κάποιοι πολιτικοί χώροι;
κ. Τιμόθεος:  Ναι, η χάρις του Θεού όντως με αξίωσε να είμαι και εγώ μέσα στα μέλη των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, που αποτελούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και είμαι και από τους νεοτέρους. Είπα πριν, ότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος, αλλά και ο νυν Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με είχαν σε αυτές τις θέσεις του Τύπου και του ανοίγματος, και του μέτρου και του τρόπου των παρεμβάσεων. Λοιπόν ναι, είναι συγκεκριμένες οι φορές που πρέπει να ομιλούμε και πολύ περισσότερες είναι οι φορές που πρέπει να σιωπούμε. Θα πρέπει πάντοτε αυτό που έχουμε να πούμε να είναι καθοριστικό, να μην δημιουργούμε στους ανθρώπους την εντύπωση ότι γνωρίζουμε τα πάντα -γιατί σαφώς δεν τα γνωρίζουμε - απλώς θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι η Εκκλησία βεβαίως αγωνίζεται και πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία των ανθρώπων, αλλά πολλές φορές η σωτηρία των ανθρώπων περνάει μέσα από την κοινωνική ζωή, την ζωή δηλαδή με τη στενότερη έννοια της καθημερινότητας των ανθρώπων. Η Εκκλησία, όταν εκεί παρεμβαίνει, εκτός του ότι πρέπει να είναι σωστή η παρέμβασή της και μετρημένη, πρέπει να αποσκοπεί ώστε ακόμη και αυτή η παρέμβασή της να έχει ένα αποτέλεσμα και έναν απώτερο σκοπό: την πνευματική διάσταση των γεγονότων. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαχειρίζεται αυτήν την δημόσια άποψή της, όχι για να περιοριστεί στα του οίκου της, γιατί αν περιοριστεί στα του οίκου της μέσα στην Ελλάδα, έχουμε ένα προνόμιο. Οι πολίτες αυτού του κράτους να είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνθρωποι της Εκκλησίας και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Εκκλησίας μας να είναι πολίτες αυτού του κράτους. Αρα ταυτίζονται. Ως εκ τούτου λοιπόν, αυτά είναι αλληλένδετα και δεν μπορούν να χωριστούν.
Οι παρεμβάσεις λοιπόν ενός Επισκόπου μέσα σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι για να ανατρέψει καθεστηκυίες τάξεις, όχι, αλλά οι παρεμβάσεις του θα πρέπει να είναι για να πει την αλήθεια, να υποστηρίξει το δίκαιο και να δώσει στους ανθρώπους ένα άλλο μήνυμα ζωής, αυτό το οποίο η Εκκλησία ξέρει και δίνει όπως το δίνει, για να μπορέσει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε οι κοινωνίες να ευημερούν και να μην υφίστανται αδικίες και προβλήματα στη ζωή και στις σχέσεις των ανθρώπων.
.........................
Ερώτηση: Αναλάβατε ως Μητροπολίτης σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οικονομική κρίση, απολύσεις, ανεργία κλπ.
Τί προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την κοινωνική πλευρά της Εκκλησίας;
κ.Τιμόθεος:  Επανειλλημένως οι πατέρες της Εκκλησίας αλλά και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας κ. Ιερώνυμος έχει πει με πολύ δυνατή φωνή, ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία περνάμε, έχει ρίζα εις την ηθική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και είναι αποτέλεσμα ηθικών προβλημάτων και καταστάσεων και κρίσεων που υπάρχουνε στη ζωή μας. Αυτά πάντοτε υφίσταντo μέσα στην κοινωνία, σήμερα όμως έχουν περισσότερο αυξηθεί και καλούμαστε όλοι μαζί, να δούμε πώς μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Σαφώς η Εκκλησία και η Τοπική μας, αλλά και η εν γένει Εκκλησία της Ελλάδος, δεν έχει τη δυνατότητα στην αντιμετώπιση συγκυριών εξαιτίας των απολύσεων, των μειώσεων των εργασιακών θέσεων, όμως έχει αναπτύξει με τη χάρη του Θεού και με τη βοήθεια των ανθρώπων ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Στην Μητρόπολη μας είναι γνωστό ότι καθημερινά 700 μερίδες φαγητού προσφέρονται στην Καρδίτσα, στους Σοφάδες, στον Παλαμά, στο Αγναντερό και στα Φάρσαλα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα οποία προσφέρουν ικανά είδη τροφίμων σε διάφορες εμπερίστατες οικογένειες. Όμως προσπαθήσαμε τώρα και σταδιακά αυξάνουμε, και τις προσφορές του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Πράγματι, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις σε οικογένειες, είτε εν συνόλω, είτε μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα επιβιώσεως, με όλη τη σημασία της λέξεως. Πληρώνουμε ενοίκια πλέον, πληρώνουμε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, πληρώνουμε φροντιστήρια, πληρώνουμε φάρμακα, πληρώνουμε εξετάσεις ιατρικές, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Θέλω να διαβεβαιώσω, με πολύ ειλικρίνεια και με πολύ ταπείνωση, ότι όλοι μας και οι ιερείς μας και εγώ, αγωνιζόμαστε ώστε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη, για να επουλώσουμε όσες περισσότερες πληγές μπορούμε σε συνεργασία και με τους Δήμους, την Αντιπεριφέρεια, ώστε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους και να λιγοστέψουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες μέσα στο Νομό μας, μέσα στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια.
.................................
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, Ποιό είναι το όραμά σας για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων;
κ.Τιμόθεος:  Το όραμά μου, πράγματι γι’ αυτήν την Ιερά Μητρόπολη, με πολύ ταπείνωση και με πολύ προσευχή στο Θεό, θα πω ότι το πρώτον είναι να προσπαθήσουμε να την κάνουμε χρήσιμη για τους ανθρώπους, και ως προς τη Διοίκηση θα λέγαμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το κατανοήσουν. Γιατί η Μητρόπολις, η Εκκλησία, είναι το ευχαριστιακό σώμα του Χριστού, εκεί που ο Επίσκοπος, οι πρεσβύτεροι και ο λαός συνέρχονται για να λατρέψουν το Θεό. Αυτό είναι η Εκκλησία, το ευχαριστιακό σώμα του Θεού που αγωνίζεται και αγωνιά για να κερδίσει τη Βασιλεία του Θεού μέσα εις τον κόσμον.
Το κομμάτι αυτό της Διοικήσεως λοιπόν, που αφορά την Ιερά Μητρόπολή μας είναι όλοι μαζί να έχουμε ένα κοινό όραμα, να κάνουμε χρήσιμη την Τοπική Εκκλησία στους ανθρώπους, να την κάνουμε ανοικτή στον καθένα, αποδεκτή, ωφέλιμη, αποτελεσματική. Να μπορέσουμε να στήσουμε αυτές τις δομές που η Μητρόπολή μας και ο άμεσος προκάτοχος μου ο Μητροπολίτης Κύριλλος, αλλά και οι προηγούμενοι προκάτοχοι και Επίσκοποι αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν. Δηλαδή τί: να λειτουργούνε οι υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, να λειτουργούν σωστά οι Ναοί, να έχουμε ακολουθίες στους Ναούς μας, να έχουμε καλούς κληρικούς, ευσεβείς και παιδευμένους, να λειτουργεί το Γηροκομείο μας σωστά και να προσφέρει στην τοπική μας κοινωνία, να λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας σωστά για τα παιδιά και για τον τόπο μας, να μπορέσουμε να τελειοποιηθεί αυτό το κτίριο που υπάρχει δίπλα στο Ναό της Ευαγγελίστριας μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και να λειτουργήσει ως ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό κέντρο της Μητροπόλεως, για να μπορέσει έτσι να έχει δυνατότητες προσφοράς και βοήθειας στους κατοίκους της Μητροπόλεώς μας και ότι περισσότερο πνευματικό και ωφέλιμο να αναπτυχθεί μέσα από μια εναγώνια πορεία όλων μας, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην Μητρόπολή μας, στην πόλη της Καρδίτσας, στο Νομό Καρδίτσας και στην περιοχή των Φαρσάλων. Αυτό είναι το όραμά μου. Όταν ρώτησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ποιό θα ήταν το όραμά του για να είναι ευχαριστημένος και να νοιώθει καλά ως Επίσκοπος στην Κωνσταντινούπολη, απήντησε το εξής: «Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος, εάν σε κάθε κήρυγμά μου εσώζετο ένας άνθρωπος». Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο εις τα λόγια αυτού του ιερού ανδρός, απλώς έτσι είπα προηγουμένως, ότι να μπορέσουμε όλοι μαζί σε μια κοινή και καλή συνεργασία μέσα σ’ αυτό το όραμα, να σώζονται οι άνθρωποι, να δοξολογείται το όνομα του Θεού μέσα στον κόσμο και μέσα στην τοπική μας κοινωνία και να αναπτύξουμε αυτές τις δομές, ώστε να είναι ωφέλιμες για το καλό των ανθρώπων, οι οποίοι εδώ βρίσκονται και κινούνται.
...................................
-Σεβασμιώτατε σας ευχαριστούμε Θερμά για την εξαιρετική συνομιλία και συνέντευξη που παραχωρήσατε στην "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
κ. Τιμόθεος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη σας, για την πρόσκλησή σας, για την καλή σας διάθεση να με έχετε σήμερα μαζί σας και να προσπαθήσετε έτσι να συμμεριστείτε και να γίνεται συμμέτοχοι των σκέψεων, των επιθυμιών, της αγωνίας και των οραματισμών της Τοπικής μας Εκκλησίας και να σας παρακαλέσουμε έτσι ταπεινά και με πολύ αγάπη, να είστε κι εσείς μαζί μας, συγκυρηναίοι σ’ αυτό το έργο, όχι μόνο με την εφημερίδα σας την «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», αλλά και εσείς προσωπικά.
ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ σε σας, στις οικογένειές σας, με αυτή την ευκαιρία και στο ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΑΛΑ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με λιγότερες δυσκολίες, χωρίς πολλές δυστυχίες, με ένα όραμα μεγάλο για την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και την ανάπτυξη των πνευματικών δυνάμεων που πρέπει να έχουμε μέσα μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Category:

0 σχόλια