Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα μάρτυρες (9 Μαρτίου)

ioanna | 2:41 μ.μ. | 0 σχόλια

 
 
 
Οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι  συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο στην πόλη Σεβάστεια. Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους, πράγμα που οι Άγιοι αρνήθηκαν. Όταν ο έπαρχος κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο, διέταξε να τους βασανίσουν. Όποτε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Άλλ' αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα». Στη θέα του φρουρού που ζεσταινόταν στη φωτιά, ένας λιγοψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ο φρουρός, ο οποίος είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια των Μαρτύρων και πίστεψε στον Χριστό. Ομολόγησε λοιπόν την  πίστη του στον Ιησού Χριστό και μπήκε στη λίμνη και μαζί με τους 39. Το επόμενο πρωϊ τους έβγαλαν μισοπεθαμένους από τη λίμνη και τους έσπασαν τα σκέλη. 
Στον Ευεργετινό αναφέρεται μάλιστα ότι ενώ οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες  καθώς τους έσερναν  για να τους συντρίψουν τα σκέλη, η μητέρα ενός Μάρτυρος παρέμενε εκεί πάσχουσα με αυτούς, βλέποντας το παιδί της που ήταν νεότερο στην ηλικία από όλους, μήπως και λόγω του νεαρού της ηλικίας και της αγάπης προς την ζωή δειλιάσει. Στεκόταν λοιπόν, εκεί και ενθάρρυνε το παιδί της μέχρι το τέλος, ώστε να αξιωθεί και αυτός του στεφάνου του μαρτυρίου.
Κατά τους Παρισινούς Κώδικες 1575 και 1476 τα ονόματα τους ήταν: Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Άγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ήλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ούάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Έκδίκιος, (ή Εύδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτή-μων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ούαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάίος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Άέτιος, Άκάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), 2 Γοργόνιοι, Ιουλιανός, (ή Έλιανός ή Ήλιανός), και Άγλάϊος ο Καπικλάριος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες είναι προστάτες της Ιεράς  Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος, το Καθολικό της οποίας τιμάται στη Μνήμη τους.
Στην μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου υπάρχει εξωκλήσι – σπήλαιο αφιερωμένο στους Αγίους Σαράντα, στην Περιοχή Πρωταρά στο Παραλίμνι. Στο χώρο αυτό σχεδιάζεται η ανέγερση Μονής της Παναγίας Νέας Σουμελά. Ελπίζουμε σύντομα να ανεγερθεί η Μονή προς δόξα Θεού και πνευματική στήριξη των πιστών. Αναμφίβολη η Μονή θα αποτελέσει πνευματική όαση.
Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: www.imconstantias.org.cy/2036.html
 

Category:

0 σχόλια