Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!

Οικόσφαιρα: Τα βότανα της φύσης θέλουν σεβασμό και προστασία και όχι λεηλασία

ioanna | 12:09 μ.μ. | 0 σχόλια


 
OIKOSFAIRAΗ ΟικόΣφαιρα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών σε όλη τη χώρα. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται δεκάδες συλλήψεις, και κατάσχονται μεγάλες ποσότητες ρίγανης, τσαγιού και άλλων βοτάνων.
Σύμφωνα την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η συλλογή με κοπή ειδών των φυτών: αχίλλεια, δυόσμος, θρούμπι, θυμάρι μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάϊ του βουνού ή ελληνικό τσάϊ, σκορπίδι, σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, στάχυς, τεύκριο, σπληνόχορτο, φασκόμηλο, χελιδόνιο μόνο μετά την ανθοφορία τους και ειδικότερα για το τσάϊ μετά την 10η Ιουλίου. Επίσης επιτρέπεται η συλλογή ανθών τίλιου ή φιλύρας ή φλαμουριάς και σαμπούκου απαγορευμένης της κλάδευσης των δέντρων. Ωστόσο η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό του μισού (½ ) κιλού κατʼ άτομο και ημέρα».
Ιδιώτες που πολλές φορές αυτοχαρακτηρίζονται «βοτανολόγοι» ή «βοτανοσυλλέκτες» ή οτιδήποτε άλλο συμπεριφέρονται λες και η φύση είναι ένα κελάρι που απλώνει όποιος θέλει το χέρι του και συλλέγει, χωρίς άδεια, χωρίς κανόνες, χωρίς την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και πρακτικής με στόχο όχι την κάλυψη των ελάχιστων ατομικών αναγκών αλλά την εμπορία!!!
Το κύριο πρόβλημα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι η καταστροφή των φυτών και η απογύμνωση ολόκληρων εκτάσεων από τα αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά καθώς τη συλλογή την πραγματοποιούν είτε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν (και κατά συνέπεια καταστρέφουν) είτε άλλοι που εμπορεύονται επαγγελματικά βότανα και συλλέγουν μεγάλες ποσότητες σε ακατάλληλο βλαστικό στάδιο, με εργάτες που δε σέβονται τη φύση (και κατά συνέπεια καταστρέφουν). Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη συλλογή για την κάλυψη των ατομικών αναγκών και τη συλλογή για εμπορία οποιασδήποτε μορφής. Όπως περιγράφουν δασάρχες από όλη τη χώρα, σε συγκεκριμένες περιοχές γίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματική επιδρομή. Ενδεικτικά περί τα τέλη Ιούλη του 2014 συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας 15 Αλβανοί, από 20 έως
58 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα από τα βουνά, είχαν στήσει αντίσκηνα στο βουνό και είχαν συλλέξει… 4,5 τόνους αρωματικών φυτών!
Το 2013, ύστερα από πολλές αναφορές, η Ειδική Γραμματεία εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας των αρωματικών- μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων, κάτι που θα έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια. Ωστόσο το πρόβλημα είναι σημαντικό και εκτός από εγκυκλίους απαιτεί και παρέμβαση, φύλαξη, αστυνόμευση και φυσικά σωφρονιστικές ποινές στους παρανομούντες.
Η ΟικόΣφαιρα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας
 
Από το γραφείο τύπου της ΟικόΣφαιρας

Category:

0 σχόλια