Καλώς ήρθατε στη σελίδα μας!

 
 
 
Ένας καλός ιερέας κάθε Κυριακή μετά τη Λειτουργία μάζευε τους φτωχούς της ενορίας του και τους μοίραζε τα χρήματα, που μάζευε το «κιβώτιο των πτωχών». Μια Κυριακή πήγε μία γυναίκα με παλιά ξεσκισμένα ρούχα με ύφος κακομοίρικο. Ο Ιερέας τη λυπήθηκε. Έβαλε το χέρι του στο κιβώτιο με την πρόθεση να της δώσει όσα χρήματα χωρούσε η παλάμη του. όταν το τράβηξε έξω, είδε πως είχε πιάσει λίγα κέρματα. Βιάστηκε να της τα δώσει, γιατί πίσω της περίμενε άλλη να πάρει φιλοδώρημα. Αυτή φορούσε περιποιημένα φορέματα. Ο ιερέας σκέφτηκε πως ήταν από κείνες που χωρίς λόγο ζητιανεύουν. Θα της έδινε λίγα, για να μην την αφήσει να φύγει έτσι και τής έμενε η ντροπή. Έβαλε πάλι το χέρι του στο κιβώτιο κι η χούφτα του γέμισε χρυσά νομίσματα.
 Σαν ευλαβής που ήταν κατάλαβε τη θεία επέμβαση. Ζήτησε λοιπόν πληροφορίες και για τις δύο εκείνες γυναίκες. Έμαθε τότε πως η μία που φαινόταν καλοντυμένη, ήταν από καλή οικογένεια, που τελευταία από διάφορα ατυχήματα φτώχυνε και υπέφερε πολύ. Από αξιοπρέπεια φορούσε περιποιημένα ρούχα. Η άλλη έβαζε κουρέλια, όταν έβγαινε να ζητιανέψει, για να της δίνουν ευκολότερα.
 
 
 
 
Σε μια χαρούμενη και γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 11 π.μ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας από το Κατηχητικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης. Οι παιδικές φωνούλες με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια γέμισαν την αίθουσα του κατηχητικού και έδωσαν ένα ευχάριστο και εορταστικό τόνο στην τελετή.
Την πίτα ευλόγησαν και έκοψαν οι Ιερείς του Ναού ευχόμενοι καλή και δημιουργική χρονιά με πλούσια τη χάρη του Θεού. Αμέσως μετά έγινε η διανομή της στα παιδιά ενώ τα δύο φλουριά της Βασιλόπιτας αντιστοιχούσαν σε δύο όμορφα δώρα, προσφορά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης. Αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Κατηχητικό για την πνευματική πρόοδο και προκοπή των παιδιών. Έτσι με πολύ αγάπη και χαρά το Κατηχητικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καρδίτσης περιμένει τα παιδιά κάθε Κυριακή στις 11 π.μ για να περάσουν μια όμορφη, καρποφόρα και δημιουργική ώρα δοξάζοντας το Θεό και μιλώντας για τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους και τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. 





















 
 
 
Υπήρχε μια φορά σ' ένα μικρό χωριό ένας φτωχός γεωργός που χρωστούσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε ένα τσιγκούνη γέρο και έφθανε ο καιρός που θα έπρεπε να του το επιστρέψει. Ο γεωργός είχε μια πολύ όμορφη κόρη την όποια λιγουρευόταν ο γέρο-κατεργάρης και έτσι του πρότεινε μια συμφωνία.
Του είπε ότι θα ακυρώσει το χρέος αν θα μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του.
Ο αγρότης και η κόρη του ένιωσαν αηδία για την πρόταση αυτή.
Ο γέρο κατεργάρης είπε ότι καλό θα ήταν η τύχη να αποφασίσει για το αποτέλεσμα και συνέχισε:
-Θα βάλω δύο βότσαλα, ένα μαύρο και ένα λευκό σε ένα άδειο πουγκί και η κόρη σου θα πρέπει να τραβήξει ένα από τα δύο, χωρίς να κοιτάξει...
  • Αν βγάλει το μαύρο, πρέπει να με παντρευτεί και το χρέος σου σβήνεται!
  • Αν βγάλει το άσπρο δεν θα με παντρευτεί και το χρέος επίσης, διαγράφεται!
  • Αν αρνηθεί να επιλέξει ένα βότσαλο θα πας στη φυλακή αφού δεν έχεις να πληρώσεις!
Καθώς μιλούσε ο γέρο κατεργάρης, πήγε μπροστά και πήρε από το έδαφος δυο βότσαλα...
Η κόρη όμως που είχε κοφτερή ματιά είδε πως ο γέρος πήρε δυο μαύρα βότσαλα και τα έβαλε μέσα στο πουγκί, αλλά δεν είπε τίποτα.
Ο παλιοδανειστής ζήτησε από την κόρη να επιλέξει ένα βότσαλο... Η συζήτηση γινόταν στο δρόμο μπροστά από το σπίτι του γεωργού και ο δρόμος ήταν όλος στρωμένος με βότσαλα.
Φανταστείτε για μια στιγμή τι θα κάνατε εσείς. Τι θα προτείνατε στη κόρη να κάνει;

Ας αναλύσουμε την κατάσταση, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:
  1. Η κόρη αρνείται να πάρει ένα βότσαλο!
  2. Η κόρη βγάζει και τα δυο βότσαλα αποκαλύπτοντας ότι ο γέρος τους εξαπάτησε!
  3. Η κόρη παίρνει ένα μαύρο βότσαλο και θυσιάζεται, παντρεύεται τον γέρο κάνοντας πως δεν κατάλαβε και σώζει τον πατέρα της από τη φυλακή!
Σκεφτείτε για μια στιγμή την όλη κατάσταση.
Το δίλημμα της κόρη δεν μπορεί να επιλυθεί δίκαια με την παραδοσιακή λογική! Σκεφτείτε τις συνέπειες καθεμιάς από τις τρεις πιθανές επιλογές.
Λοιπόν, τι θα κάνατε;
Να λοιπόν τι έκανε η νεαρή γυναίκα:
Έβαλε το χέρι της στη σακούλα διάλεξε ένα βότσαλο το οποίο δήθεν αδέξια της έπεσε στο έδαφος και προτού να προσδιοριστεί αν ήταν μαύρο ή άσπρο, αναμειγνύεται με τ' άλλα χαλίκια στο έδαφος.
-Αχ! είμαι σίγουρα πολύ αδέξια, δήλωσε λυπημένη η νεαρή γυναίκα, αλλά δεν έχει σημασία ας βγάλουμε το άλλο βότσαλο που έμεινε για να καταλάβουμε πιο από τα δυο βότσαλα είχα πάρει, δεν νομίζετε;
Δεδομένου ότι το δεύτερο βότσαλο ήταν μαύρο, το πρώτο έπρεπε να είναι λευκό.
Ο παλιοδανειστής δεν τόλμησε να αναφέρει την εξαπάτησή του!!!
Η νεαρή γυναίκα κατάφερε να μετατρέψει μια φαινομενικά αδιέξοδη κατάσταση σε μια ιστορία με καλό τέλος.
Ηθικό Δίδαγμα:
Λύση υπάρχει για τα περισσότερα προβλήματα, για να τη βρούμε θα πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά όλες τις οπτικές γωνίες του προβλήματος.

 
 
Σε μια πολύ όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κατηχητικό του Ιερού Ναού  Αγίου Γεωργίου  Καρδίτσης το Σάββατο 17  Ιανουαρίου στις 4.00 το απόγευμα ο Ιερέας του Ναού ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Σε μια  ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα με πολλές ευχές για μια δημιουργική και ευλογημένη χρονιά. Τα παιδιά πέρασαν ένα πολύ όμορφο απόγευμα παίζοντας, τραγουδώντας και συζητώντας. Αξίζει να επισημάνουμε τη σημασία και το έργο των κατηχητικών, που είναι πολύ σημαντικό για την νεολαία μας, για την επιμόρφωση και την χριστιανική παιδεία που παρέχουν. Στο τυχερό παιδάκι που κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας ο Ναός του έδωσε μια πολύ ωραία εικόνα. Το κατηχητικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης περιμένει με πολύ αγάπη και χαρά όλα τα παιδιά κάθε Σάββατο απόγευμα,  4.00 – 5.00  τα παιδιά του Δημοτικού και 5.00 – 6.00 τα παιδιά του Γυμνασίου.






 
 
 
Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε την Τιμία κάρα του εν Αγίοις Πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου  Σταυρού στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων. Ο Σεβασμιώτατος αμέσως μετά την υποδοχή τέλεσε τον εσπερινό όπου και ομίλησε. Τον Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν, ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, ο αρχιερατικός επίτροπος Φαρσάλων πρωτ. π. Κωνσταντίνος Καλλιώρας και ιερείς από τα γύρω χωριά.
Το Ιερό λείψανο, το οποίο τεθησαύρισται στην ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας, θα παραμείνει στον ως άνω Ιερό Ναό έως και την Κυριακή.
 
 



 
 
Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε το Τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου, τρεις ημέρες μετά από την εις Κύριον εκδημία του.
Ο μακαριστός Ιεράρχης μας ετάφη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, δίπλα από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ.
 



 
ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ
 
 

 
 
Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, εν θλίψει και συνοχή καρδίας, ανήγγειλε την προς τον Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου. Ο αοίδιμος πρώην Ποιμενάρχης μας εκοιμήθη στις 8:50΄ μ.μ., στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και νοσηλευόταν για μικρό χρονικό διάστημα.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, στις 1:15 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της τιμίας σωρού του μακαριστού Ιεράρχη μπροστά από το Επισκοπείο, όπου τον συνόδευσαν εν πομπή οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο πρ. Αυλώνος κ. Χριστόδουλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, κληρικοί και λαϊκοί μέχρι τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.


















Ακολούθως, το εσπέρας της αυτής ημέρας και ώρα 5:00΄μ.μ., τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού. Στις 6:00΄μ.μ., ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τη Νεκρώσιμο Ακολουθία εις κεκοιμημένο Αρχιερέα.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, τρισάγιο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β'. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' συνελυπήθη τον  Σεβασμιώτατο κ. Τιμόθεο και τον συνεχάρη εγκαρδίως για την υιική αγάπη και στοργή, με την οποία, από της εγκαταστάσεώς του στην Καρδίτσα, περιέβαλε τον γέροντα προκάτοχό του Κύριλλο.

Αργότερα στις 9:00΄ μ.μ., εψάλη η  Ακολουθία του Αποδείπνου και αμέσως μετά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τέλεσε την ιερά αγρυπνία.
 








 
Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
 









 
Ακολούθως στις 12:00 μ., εψάλη η εξόδιος Ακολουθία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος,  Άρτης κ. Ιγνάτιος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, πρ. Αυλώνος κ. Χριστόδουλος,  Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Κοζάνης κ. Παύλος, Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Νευροκοπίου (Εκκλησία Βουλγαρίας) κ. Σεραφείμ και ο Θεοφιλεστάτος Επισκόπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ.
 























 
ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ